İnsanların Sağlığını Bozmak İçin Neler Yapardım?

saglik-bozulmasi

Eğer insanların sağlığını bozmak için bir eylem yapacak olsaydım, öncelikle D ve B12 vitamini seviyelerini dip seviyede tutardım. Bu vitaminlerin eksikliği, birçok sağlık sorununa yol açabilir.

B12 ve D3 Vitamini Seviyeleri Nasıl Belirleniyor?

B12 ve D3 vitamini seviyeleri, genellikle “çan eğrisi” kullanılarak belirlenir. Bu, rastgele seçilen insanlardan alınan kan örneklerinin analiz edilmesi ve bu değerlerin ortalamalarının, alt ve üst limitlerinin belirlenmesiyle yapılır. Ancak, bu yöntem bazı sorunlara yol açabilir. Örneğin, Avrupa’dan alınan örneklerin sayısı daha fazla olduğu için, bu bölgelerdeki insanların ortalama değerleri referans aralığını etkileyebilir. Bu da, güneş ışığının daha az olduğu bölgelerde yaşayan insanların D vitamini seviyelerinin düşük olmasına rağmen “normal” olarak kabul edilmesine neden olabilir.

D Vitamini Referans Aralığı

D vitamini için referans aralığı 20 ile 100 ng/mL arasındadır. Ancak, 21 ng/mL ile 99 ng/mL arasında büyük bir fark vardır ve her iki değerin de “normal” olarak kabul edilmesi tutarsızlık yaratır. Ayrıca, “ozon tabakası delindi, 50 faktör güneş kremi sürün, güneşe çıkmayın” gibi söylemler, insanların güneşten yeterince D vitamini almasını engeller. Güneş kremi kullanımı, D vitamini sentezini önemli ölçüde azaltır. Hatta 10 faktör güneş kremi bile D vitamini sentezini sıfıra indirebilir.

Güneş ve D Vitamini Sentezi

Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatlerde (öğle saatleri) dışarı çıkmamak gerektiği söylenir. Ancak, D vitamini sentezi en çok güneşin en tepede olduğu zamanlarda gerçekleşir. Günde 20 dakika güneşte kalmak, birkaç günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabilir.

B12 ve D Vitamini İçin Optimum Seviyeler

B12 vitamini için optimum seviye 550 pg/mL ve üzeri, D vitamini için ise 55-80 ng/mL arasıdır. Bu seviyelerin altında kalan kişilerde, kırmızı kan hücresi yapımı, DNA sentezi, beyin gelişimi, kemik yapımı ve bağışıklık sistemi gibi birçok fonksiyon olumsuz etkilenebilir.

Kırmızı Et Tüketimi

“Kırmızı et yemeyin, damarlarınız tıkanır, kolesterol olur, mide kanseri olursunuz” gibi söylemler, insanları hayvansal gıdalardan uzaklaştırmaya yöneliktir. Ancak, kırmızı et, B12 vitamini ve tüm aminoasitleri içeren önemli bir besin kaynağıdır. Fasulye, nohut, mercimek gibi bitkisel protein kaynakları, tüm aminoasitleri içermez ve B12 vitamini eksikliğine yol açabilir.

Yapay Et Propagandası

“İnekler gaz çıkarıyor, küresel ısınma felaketi geliyor, yapay et yiyin” söylemi, insanları hayvansal gıdalardan uzaklaştırmak için kullanılan bir başka yöntemdir. Ancak, bu söylemi dile getirenlerin çoğu, dünyayı en çok kirleten sanayi kuruluşlarının sahipleridir.

Sonuç

B12 ve D vitamini eksikliği ve yetersiz et tüketimi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hastalıklara yakalanma riskinin artmasına, kanserli hücrelerin yok edilmesinin zorlaşmasına, obeziteye, depresyona, hafıza zayıflığına ve nöron hasarına yol açabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için B12 ve D vitamini seviyelerini optimum düzeyde tutmak ve yeterli miktarda hayvansal gıda tüketmek önemlidir.

Abdullah T.R @TraderAT12 isimli twitter kullanıcısından alıntıdır.

Hakan avatarı
Teknoloji sevdalısı, blockchain ve yapay zeka konularında meraklı, araştırmacı ve girişimci...