Nasıl Yapılır ? Nedir ?

NFC Nedir?

By Anıl Kalkan

November 01, 2017

Hiç Apple Pay, Android Pay ya da Amiibo gibi servislerin nasıl çalıştığını merak ettiniz mi? Fazla şaşırtıcı gelse de aslında öyle değil. Peki tam olarak ne yapıyorlar? İşte burada NFC nedir sorusuna yanıt vermemiz gerekiyor.

NFC Nedir?

NFC ne demek? Basitçe, kendisi bir çeşit kablosuz veri aktarım metodu ve NFC tanımı da ‘Near field communication’ kelimelerinden meydana geliyor. Yakın Alan İletişimi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu metod, yakın bölgelerdeki teknolojiyi tespit ederek aktif hâle getiriyor ve internet bağlantısı olmasa dahi iletişim kurulmasını sağlıyor. En önemli NFC özelliği ise kolay, hızlı ve otomatik şekilde çalışması.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC teknolojisi aslında oldukça basit bir şekilde ortaya çıktı. Radyo frekansları evrim geçirdi ve NFC çipleri kablosuz bağlantı görevi aldı. Bir kere başka çip tarafından aktive edildiğinde ise iki cihaz arasında küçük miktarlarda veri transferi gerçekleşiyor ve aktarım sağlanıyor.

Cihazlar arasında Bluetooth benzeri herhangi bir eşleşme koduna ihtiyaç duyulmuyor çünkü çipler düşük miktarlarda güç kullanıyor. Yani bu yönüyle diğer kablosuz iletişim türlerine göre enerji verimliliği konusunda çok daha verimli diyebiliriz.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC çiplerinin kredi kartları içine ödemeler için konulması yeni bir şey değil fakat akıllı telefonlara, hatta akıllı saatlere entegre edilmesi ise son dönemlerde başladı. Bu şekilde de elinizde adeta dijital bir cüzdan oluyor.

NFC nedir sorusu pek çok kişi tarafından sorulurken, şu anda her bir mobil işletim sisteminin kendi özel NFC özellikli uygulamaları mevcut. Android kullanıcılarına bu alanda daha çok seçenek sunulurken, en bilineni ise Android Pay olarak karşımıza çıkıyor ve pek çok Android telefon ile akıllı saatte sorunsuz olarak çalışıyor.

Samsung Pay ise adından da anlaşılacağı gibi Samsung telefonlarda mevcut ve benzer bir mantıkla iş görüyor fakat şimdilik sadece Amerika’da çalışmakta. Aynı zamanda NFC özelliği sadece telefonlardaki ödemelerle kısıtlı değil. Örneğin 2011 yılında ortaya çıkan Android Beam var ve bu özellik basitçe fotoğraf, kişi rehberi ve konum gibi bilgileri iki telefon arasında paylaşmaya yarıyor.

iPhone 6’dan bu yana Apple telefonlarında da NFC özelliği yer alıyor. Aynı zamanda Apple Watch ve Apple Watch 2 de teknolojiyi belli oranda destekliyor. Apple Pay de Android Pay mantığıyla çalışırken, kullanıcılar kredi ve banka kartlarını telefonlarına bağlayarak sorunsuz şekilde ödeme yapabiliyor.

NFC’nin Geleceği

Dediğimiz gibi NFC sadece telefonlar ve ödeme sistemleriyle de kısıtlı kalmayacak. Örneğin Google’ın Daydream View VR gözlüğü de bu özelliğe sahipken, ilerleyen dönemlerde farklı teknolojik aletlerde yer alması bekleniyor.

Garip bir şekilde artık video oyunları ve aksiyon figürleri de bu kablosuz teknolojiye geçiyor. Nintendo’nun Amiibo’su yanı sıra, Skylanders ile Disney Infinity de bunlara birer örnek teşkil ediyor.

NFC Güvenli mi?

NFC’nin en büyük özelliği ücretsiz ve açık alanda çalışıyor olması. Dolayısıyla aktarılan verinin başka birileri tarafından engellenme olasılığı da bulunuyor. Bu mümkünat dahilinde fakat başınıza gelecek diye bir kaide de yok.

Öncelikle kartınızdaki veya telefonunuzdaki NFC çiplerinin ele geçirilmesi için hırsız kişinin sadece birkaç santimetre yakınınızda olması gerekiyor. Herhangi bir hacklenme durumunda pek çok kişisel bilginin ele geçirilmesi mümkün fakat Apple Pay ve Android Pay gibi uygulamalar bunun önüne geçip kullanıcıları korumak için son derece etkili önlemler alıyorlar.

Kısacası, NFC akıllı cihazlar için yeni sayılacak bir teknoloji olsa da geleceği parlak ve ilerleyen yıllarda doğrudan kredi kartı kullanımını dahi ortadan kaldırabilir.