Pusula hayatın bir çok alanında kullanılan bir yön bulma mekanizmasıdır. Toplamda 4 tane ana yön ve 4 tane ara yönleri vardır. Kuzey, batı, doğu, güney ana yönleri ; Kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güney batı ise ara yönleri belirtir.
Pusulayı kim icad etti?
Tam olarak bilinmese de, pusulanın Çinli ve Avrupalı denizciler tarafından ayrı zamanlarda keşfedildiği varsayılmaktadır. Bir diğer varsayım ise, ilk Çinliler keşfetmiş daha sonra Araplar aracılığı ile Avrupa’ya gelmiştir. Avrupa’da ilk olarak 1200 lü yıllarda Fransa’da pusuladan söz edilmeye başlanmıştır. Daha sonra 1207’de İngiltere ve 1213’te İzlanda pusula ile tanışmış oldu.
O yıllarda pusula basit bir yapıdaydı ve günümüz pusulasına benzer bir yapıyı ilk olarak Pierre de Maricourt 1269 yılında üretmiştir. İğneyi bir mile geçirdikten sonra, yarı saydam olan bir kutunun içine yerleştirerek, mevcut pusula şeklini almasını sağlamıştır.
Pusula nasıl çalışır?
Pusulanın yön bulması ise tamamıyla manyetik bir özelliğe sahip olan yön çubuğuyla gerçekleşir. Pusulalar dünya üzerindeki manyetizmayı esas alır ve sonrasında yönü gösterir. Yön her zaman kuzeydir ve diğer yönler ise kuzey yönünü esas alarak belirlenir.
Yapımı da artık insanlar için artık hiç de zor değil.
Gerekli olan malzemeler ise daha iyi olması açısından metal bir çubuk, ve metal çubuğu taşıyacak herhangi bir yuvarlak bir cisim ve küçük bir su kabıdır. Yapılması gereken en önemli şey ise, kullanılacak olan metal çubuğun manyetik bir özellik taşıması gerekçesidir. Bunu elinizdeki metal cismi bir mıktatısa sürterek manyetik özellik taşımasını sağlayabilirsiniz. Sonraki adımımızda ise, su dolu kabın içerisine metal cismimizi, suda kesinlikle batmayan bir cisim üzerine yerleştirerek suyun üzerinde yüzecek halde bırakıp yönü gösterecek şekilde durması için beklenmesidir. Metal çubuğumuz bize kuzey yönünü gösterecektir.
Dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise manyetik özellik kazandırdığımız metal çubuğu metal maddelerden uzak tutmak olacaktır. Aksi durumda pusula yanlış bir yön kazandırmış olacaktır.
Cevap ver