Apple Watch için garanti kapsamında neler kabul ediliyor?

Apple watch garanti kapsamı

Diyelim ki bir Apple Watch satın aldık ve kullanmaya başladık. E tabi ister istemez, cihaz kolumuzda olduğu için illaki elimizde tuttuğumuz telefondan daha fazla zarar görecektir. Ya biryere sürtebiliriz, düşebiliriz ya da yanlışlıkla bir yere çarpabiliriz. Belki de satın aldığımız anda bazı hataları farkettik. Bu durumda ne yapabiliriz aşağıda inceleyelim.

Apple’ın garanti için incelediği standartlar neler?

Arızalı saatinizi gönderdiğiniz zaman, Apple diğer tüm cihazlarda yaptığıgibi, yüzeysel bir mekanik inceleme gerçekleştiriyor. Tabii bu durumda, neyin garanti kapsamına alınıp alınmayacağını belirleyen Apple’ın dikkate aldığı bazı durumlar bulunuyor.

Normalde Apple tüm ürünlerde olduğu gibi bu üründe de uluslararası 1 yıl garanti (Türkiye’de 2 yıl) ve 90 günlük telefon ile destek hizmeti sunmakta. Apple Watch Edition sahipleri ise 2 yıl boyunca telefon ile destek alabiliyor J  Apple Care + denilen kasko ve sigorta benzeri bir uygulamayı yaptıranlar ise, kazara hasara uğrayan cihazlarını 2 kereye mahsus garanti kapsamına alabiliyor. Tabii Apple Care + sigorta kanunlarından dolayı Türkiye’de şu an için bulunmamaktadır.

Servis garantisi kapsamına alınan arızalar şu şekilde oluyor:

  • Cam altındaki herhangi bir kirlenme ya da toz,
  • Piksel anormallikleri
  • Arka kapakta herhangi bir açma denemesi ya da oynama yoksa tamiri,
  • Kalp atış hızı sensör camındaki buğulanma.

Apple Watch garanti

Yukarıdaki bu maddelerden bir tanesi Apple Watch cihazınızda mevcut ise, kullanıcı hatasından kaynaklı bir hasar olsa bile birebir ürün değişimi yapılabiliyor.

Ancak aşağıdaki durumlarda cihazınız garanti dışı kalabilir, tamir parası ödemeniz gerekebilir:

  • Kırılmış ya da kaybolmuş “Digital Crown” ucu ya da kapağı
  • Düğmelerde ya da “Digital Crown” da sürtünmeden kaynaklı aşırı çizik ya da delikler,
  • Saatin önündeki camın kırılması ve çatlaması ile içteki materyallerin gözükmesi,
  • Arka kapağın açılmaya çalışılmasından kaynaklı hasarlar ya da kapağın tamamen açık olması,
  • Yamulma ya da kırılmalardan kaynaklı ayrılmalar,
  • Kayış çıkarma mekanızimasının kaybolması ya da çıkartılması,
  • Arka kapaktaki çatlaklar

Apple Watch garanti

Yukarıdaki durumlarda, kullanıcı hatası olarak değerlendirip, para ödeyebilirsiniz ancak aşağıdaki durumlarda cihaz tamamen servis kapsamından çıkıyor ve yapılacak hiçbirşey kalmıyor:

  • Cihazdan bir parça çıkarılması ya da eksik parça olması,
  • Tamamen parçalara ayrılma gibi ciddi hasarlar,
  • Sahte ya da yan sanayi parçalar ile cihazda oynamalar yapma. (Apple bu konuda oldukça sert bir tavır gösteriyor gibi bözüküyor. Kendi parçaları haricinde başka bir parça kullanıldığı zaman direk, garanti dışı bırakabiliyor.)

Apple Watch garanti

Bu durumlarda ise Apple Watch müşteriye geri gönderiliyor ve hiçbir şekilde tamir edilmiyor. Bu durumda cihaz yedek parça olarak kullanabilir. Eğer Apple ciddi kazaların gerçekten kaza ile meydana geldiğine karar verirse, bu durum Apple Care + işe yarıyor. Aksi takdirde, uzatılmış garanti ve kasko bile bir işe yaramıyor.

Görünen o ki, belirtilen garanti kapsamlarında, sıvı geçirmezlik ile ilgili herhangi bir ibareye yer verilmemiş gözüküyor. Her ne kadar Apple Watch bir yere kadar sıvı geçirmez olsa da, yine de dikkatli olmanızı öneriyoruz. Siz siz olun, sakın birisine kızarak saati duvara fırlatmayın, denize saat ile girmeyin, unutsanız dahi uzun süre suyun altında kalmamasını sağlayın.

 

Hakan avatarı
Teknoloji sevdalısı, blockchain ve yapay zeka konularında meraklı, araştırmacı ve girişimci...