USB 3.1 ve USB Type-C Teknolojisi Nedir ?

USB 3.1 nedir

USB 3.0 Nedir?

İlk olarak 17 Eylül 2007’de Intel tarafından duyurulan USB 3.0 (ya da süper hızlı USB) bir önceki USB 2.0’a göre performans ve güç yönetimi açılarından çok önemli avantajlar sağlamaktadır. USB 2.0’da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB 3.0’ın bağlantısı dokuz tel ile sağlanmakta ve bu sayede  çok ciddi bir hız farkı ortaya çıkmaktadır. USB 2.0 da maksimum transfer hızı olan 480Mbps USB 3.0 ile 10 kat artarak yaklaşık 5Gbps’e çıkıyor

Infographic-usb-3.0-A-plug

USB 3.0’da ise bir tel hala güç için kullanırken, topraklama için kullanılan tel sayısı ikiye çıkıyor ve 2 tel de normal hızda veri transferi sağlıyor. Asıl farkı yaratan ise diğer 4 tel… Bunlardan ikisi sadece okumak, diğer ikisi ise sadece yazmak için kullanılıyor.

Yani USB 2.0’dan farklı olarak 3.0 sadece daha hızlı değil, aynı anda hem veri almayı, hem de göndermeyi mümkün kılıyor. Bu durum özellikle veri eşlemesi yapılan durumlarda, her iki taraftaki verileri aynı anda güncellemek için çok önemli bir özellik.Bu sayede USB 3.0 aynı anda tam 127 cihaz bağlantısına olanak sağlayabiliyor.Fakat 3.0’ın avantajlarından faydalanabilmesi için hem bağlantı noktasının, hem de cihazın USB 3.0 özelliği taşıması gerekiyor. Eğer herhangi biri daha eski bir USB modeline sahipse, eski modelin hızı ve özellikleri geçerli oluyor.

usb 3.0

Bunun yanı sıra USB 3.0’un gelişmiş özellikleri her USB cihaz için aynı derece önemi değil. Bir fare veya klavyenin USB 2.0 yerine USB 3.0 kullanıyor olması, kullanıcı açısından hissedilebilir bir farka yol açmayacak. Bu da bu tip cihazlarda 3.0’ın tercih edilmemesine yol açacak.

Peki ya USB 3.1 ve USB Type-C Nedir?

Temmuz 2013′ te USB 3.1 USB, GÜÇ, VGA, HDMI ve DISPLAY PORT girişlerini tek bir yerde toplayan bir teknoloji olarak karşımıza çıktı. Yani  bu teknoloji ile tek bir porttan hem USB bağlantısı sağlayıp hem de yine aynı USB-C portundan güç kablonuzu bağlayarak cihazınızı şarj edebileceğiz.

USB 3.1 ile çıkan bu tek port olayı ve  8.4 mm genişliği ve 2.6 mm kalınlığıyla hem daha ince mobil cihazların üretilmesine hem de yaşanan kablo karışıklığına çözüm bulan bir teknoloji.

USB Type C

USB 3.1 standardı içerisinde daha sonra eklenen USB Type-C  ile de USB 3.1 uyumlu cihazlar için yeni bir küçük çift taraflı konnektör tanımlandı. Type-C kablosu hem alıcı hem de verici cihaz üzerinde kullanılabilecek ve böylece type-A ve type-B türü konnektörlerin yerini almış olacak. USB 3.1’in Type-C çıkış biçimi, Lightning gibi çift taraflı takılmayı desteklemesi kullanıcılar için büyük avantaj sağlayacak.Böylece hangi taraf doğruydu diye kabloyu çevirme derdi bitecek.

USB 3.0 bağlantısıyla sağlanabilen maksimum veri transfer hızı olan 5Gbps, USB 3.1 ile ikiye katlanarak 10Gbps’ye çıkmış durumda.Yani saniyede 10 Gigabit. (1.25 gigabyte) Bu hız ile 25GB büyüklüğüde bir dosyayı yaklaşık 35 saniyede transfer etmek mümkün.

USB 3.1, geriye doğru uyumlu USB 3.0 ve USB 2.0’ı kullanan tüm cihazlar, USB Type-C  port ile bağlanabiliyor, ancak bunun için ek bir adaptöre ihtiyaç var.

USB-Type-C.svg

USB 3.1 Type-C ile gelen ve son kullanıcıyı ilgilendiren bir diğer önemli nokta da daha hızlı şarj süresi. USB 3.1 Type-C cihazları 5 Volt üzerinde 1.5 ile 3.0 arası amper akımı desteklemekte ve  20 Voltta, 100 Watt’a kadar güç sağlayabilmekte. Yani artık laptop veya monitör gibi büyük cihazları bile bu usb ile şarj edilebileceğiz.

Son olarak  yeni  Type-C portu şu an için Apple MacBook, Google ChromePixel  ve  Nexus6P gibi cihazlarda yerini almış durumda.

Mücahit Özdemir avatarı
Hukukçu, Yazılımcı Adayı, Mobil teknoloji ve araba meraklısı