Tüm Ekranlar Artık Bilgisayara Dönüşebilir !! Asus Chromebit

chromebit

Teknolojinin çok hızlı gelişmesiyle birlikte telefonlarımız , tabletlerimiz, bilgisayarlarımız hatta diğer elektronik cihazlarımız da çok hızlı gelişmeler kaydediyor.Firmalar tasarıma uzun saatler harcayarak pastadan kendilerine daha fazla pay almayı istiyor.İşte bunun en somut örneği stick bilgisayarlar yavaş yavaş piyasaya sürülüyor.Bu yazımda ise sizlere uzun zamandır çıkmasını beklediğim bir cihaz olan Asus Chromebit’den bahsedeceğim.

Chrome OS HomeScreen

İlk olarak cihazdan bahsetmeden önce değerli okuyucularımızı Chrome OS ve Asus’un yaptığı Chrome bilgisayarlar hakkında bilgilendirelim. Chrome Os ,Google ‘ın mobilden sonra bilgisayar işletim sistemi pazarına girmek istemesi sebebiyle oluşturan Linux tabanlı işletim sistemidir.2009 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.Gayet sade bir arayüze sahiptir. Çoğumuzun bilgisayarlarında kullandığı Chrome Web Browser’ın biraz daha detaylı ve gelişmişi diyebilirim.Tabiki bunun yanında diğer Google uygulamalarını barındırmaktadır. Uygulama ve yazılım yelpazesi bir bilgisayara göre çok kısıtlıdır ve bu bilgisayarları internetsiz kullanıdığımızda hiçbir işimize yaramayacağını bilmenizi isterim.

Birazda Asus’un diğer Chrome OS faaliyetlerinden bahsedelim. Asus firması, Chrome OS ‘lu birçok bilgisayar üretmektedir. Chromebook’lar laptop pazarına , Chromebox’lar masaüstü piyasasına hitap etmektedir ve son olarak Chromebit ile stick bilgisayar pazarına giriş yapmıştır.Asus ChromeboxChromebook

Asus Chromebit, Mart 2015 ’de yapılan etkinlikte tanıtılmış geçtiğimiz günlerde ise satışa sunulmuştur. Cihaz Rockchip Quad-Core RK3288C işlemci, 2 GB LPDDR3 Ram, 16 GB depolama alanına sahiptir. Google tarafından Drive ‘da  2 yıl boyunca 100 GB’ lık alan hediye verilmektedir. Ayrıca Wi-fi , Bluetooth 4.0 ,1 adet Usb 2.0 portu bulunmaktadır. Cihaz dahili HDMI portu ile monitörlere bağlanmaktadır. Full HD 1080p çözünürlük desteklemektedir. 18 W güç adaptörü cihaza çalışması için gerekli olan gücü sağlamaktadır. Asus Chromebit , Amazon ve Newegg ‘den 85 USD fiyat etiketiyle satışa çıkarılmıştır.Ülkemizde ise satışa sunulup sunulmayacağı henüz netlik kazanmamıştır.

Asus Chromebit

Gelelim son olarak bu cihaz alınmalı mı? Satış fiyatı gayet makul bir seviyede olsa da gerekli mi?

 

Chrome-Logo-wordmark

 

Aslında bu soru tabiki kişiden kişiye değişmektedir.Google uygulamalarını her an kullanan kişiler için bence gayet kullanışlı bir cihaz. İnternette günlük işler yapan kişiler de kullanabilir. Tabiki Youtube üstünden video ve müzik dinleyenler içinde birebir. Televizyonlarını akıllı hale çevirmek isteyen kişiler Çin malı kalitesiz Android Stickler yerine Chromebit ‘i tercih edebilirler. Devamlı HDMI ile bilgisayarı televizyona bağlamaktan bıkan biri olarak , bende Chromebit’i tercih edeceğim. Ülkemizde satışa çıkmasını beklemeden yakın zamanda Amazon’dan siparişimi vereceğim. Almayı düşünen okuyuculara son tavsiyem ,Chrome OS deneyimine sahip değillerse, sanal makine vasıtasıyla işletim sistemini denemeleridir.