Android Ses Yükseltme: Android’de Ses Kalitesi ve Yüksekliği Nasıl Artar?

telefonun-sesini-yukseltme

Bütün akıllı telefonların hoparlör kalitesi veya ses yüksekliği malesef beklediğiniz stereo seviyesinde olmuyor. Bu iki sorun yüzünden pek çok müzik dinlemeyi seven kullanıcı yeterli verim alamazken, yeni Android ses yükseltme yöntemleri aramaya başlıyorlar. Telefonun sesini yükseltme için çeşitli ipuçları bulunurken, bunları aşağıda sıralayacağız.

Android Ses  Yükseltme: Telefon Ayarlarından Başlayın

Telefonun sesini yükseltme için öncelikle Android cihazınızın Ayarlar menüsünden işe başlayın. Ses deneyimi seçenekleri akıllı telefonunuzda varsa işiniz çok daha kolay olacaktır. Örneğin Samsung sahibiyseniz, yani TouchWiz arayüzünüz varsa kulaklığınızı takın ve ardından Ayarlar > Ses yolunu izleyerek buradaki ses ayarlarına girin. Karşınıza çeşitli seçenekler çıkacaktır. Xiaomi’de de MIUI arayüzünde kulaklık ses yükseltme opsiyonları bulunurken, benzer yöntemleri Xperia ve benzeri modellerde de izleyebilirsiniz.

Yeni Bir Müzik Uygulaması İndirin

Birçok kişi maalesef telefonunda hâli hazırda var olan ‘stok’ müzik uygulamalarını kullanıyor fakat bunların pek yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Tavsiyemiz daha çok ses kontrolü için Poweramp veya Equalizer+ kullanmanız. Her ikisinde de hazır şablonlar, bass desteği ve dahası bulunurken, özellikle de uygulamayı doğrudan satın alırsanız elinizde çok daha seçenek olacaktır.

Notebook Ses Seviyesi Yükseltme

Bir EQ İndirin

Sony telefonlar ve OnePlus modelleri hariç, birçok telefondaki varsayılan ses kontrolleri pek de kapsamlı olmuyor. Bazılarında temel EQ olsa da, bunlar genelde varsayılan müzik uygulamasıyla çalışıyor ve ekolayzer olarak ses üzerinde fazla kontrol sunmuyor.

Altını çizmek gerekir ki, hiçbir uygulama eğer donanımınız yeterli değilse mucizeler yaratmaz fakat en azından Android ses yükseltme konusunda size esneklik sağlar ve ihtiyacınızı giderebilir. Dolayısıyla Google Play Store’a bir ziyarette bulunun ve şu uygulamalara göz atın;

Music Volume EQ

Bass Booster

Hoparlörünüz Nerede?

Kulağa saçma gelebilir ama ilk başta akıllı telefonunuzda hoparlörün nerede olduğunu bilmeniz gerekiyor. Birçok telefonda ikiz hoparlör ızgaraları bulunurken, genellikle sadece bunlardan bir tanesi ses üretiyor. Eğer hoparlör bir şekilde engelleniyorsa ses kaliteniz de düşebilir. Dolayısıyla sesin geldiği yeri test edin ve hoparlörü kapatan bir şey olmadığına emin olun.

Kılıf – Kapağınıza Dikkat Edin

Birçok kişi günümüzde telefonları için kılıf-kapak kullanıyor ve sizde de varsa, bu da hoparlörün ses kalitesini etkileyebilir. Ek plastik ve lastikler ses katmanlarını etkilerken, bazen bu kılıflar telefonun ses girişini, mikrofon veya hoparlörünü kapatıyor. Dolayısıyla kapak satın alırken bunu da göz önünde bulundurun.

android-ses-yukseltme

Kulaklık Kullanın

Gerçek şu ki, birçok akıllı telefon hoparlörü yeteri kadar kaliteli sese sahip değil. Hatta en iyi uygulama ve ekolayzerlar dahi sorunu tamamen ortadan kaldıramıyor. Bu yüzden de ortalama üstü bir kulaklık her zaman için en iyi çözümdür.

Müzik dinlerken tavsiyemiz kulaklık kullanmanızdır ve mümkünse de marka seçiminde vasatın üstü modellere yönelin. Bu şekilde hem daha iyi ses alırsınız, hem de kulaklık uzun süre sorunsuz çalışır.

Hoparlör Sesini Arttırın

Eğer telefonunuzda root yapıldıysa, telefonun sesini yükseltme işlemi çok daha kolay olacaktır çünkü bunun için çeşitli uygulamalar mevcut. Akıllı telefon üreticileri standartlar gereği cihazlarına güçlü hoparlörler eklese de, satışa sunarken seslerini kısıyorlar. Sağlık gerekçeleriyle uygulanan bu prosedür genellikle Android root ile aşılıyor ve cihaz normalden fazla ses sunuyor.

Kısacası, root edilmiş bir Android telefondan çeşitli uygulamalar aracılığıyla çok daha yüksek sesler almak mümkün. Fakat bu da beraberinde risklerle geliyor çünkü yüksek sesler sadece kulağınıza zarar vermiyor, aynı zamanda hoparlörlerinizin hasar görme veya bozulma olasılığı da doğuyor.