Apple Watch kandaki oksijen değerini bile ölçebiliyor

Apple watch kandaki oksijen

Yeni çıkan tüm cihazları parçalayıp, bileşenlerine ayıran ve tamir edebilmek için gerekli yönergeleri sunan iFixit sitesi, bu sefer de Apple Watch’ın içini açmış.

Bildiğiniz üzere Apple Watch da gelişmiş bir kalp atış hızı ölçer bulunuyor. İçi açıldığında, bu parçanın aynı zamanda “Pulse Oximetre” adı verilen bir cihaz işlevi de görebildiği keşfedildi. Ancak şu an için Apple bu özelliği aktif etmiş değil.

Pulse Oksimetre nedir?

Pulse oksimetre ,(SPO2) nabız ve arteriyel hemoglobin oksijen saturasyonunu sürekli ve kolayca ölçebilen bir kayıt alma cihazı olarak geçmektedir. Bu cihaz, genellikle parmak olmak üzere vücudun bir bölgesini yerleştirilir. Cihaz bu bölgeye bir infrared ışık dalgası gönderip, kanın rengine gore oksijenli olup olmadığını saptar. Kırmızı kan hücrelerinde yeteri kadar oksijen olup olmamasına gore kan rengimiz değişebilmektedir.

Peki Apple neden bu özelliği henüz aktif etmemiş olabilir?

iFixit’in notlarına gore, belki Apple henüz tam olarak düzgün çalışmasını sağlayamamış ve buna da güvenememiş olabilir. Belki ilerleyen günlerde, testleri tamamlayıp, tam emin olduktan sonar, 2. ya da 3. Watch versiyonlarında bunu kullanabilir.

Bir diğer ihtimal ise,  FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı beklediği için bu özelliği aktif etmemiş olabilir deniliyor. Eğer bu ihtimal doğru ise, onay alındığı takdirde, yeni bir yazılım versiyonu ile bu özellik aktif hale getirilebilir, böylelikle ilk Apple Watch versiyonunda görebiliriz. Aslında FDA Apple’ın giyilebilir sağlık ve fitness cihazları ve uygulamaları üretmesine karşı değil, aksine desteklemekte olduğu gözüküyor. Çünkü bu tarz cihazlar sayesinde, dünyanın her bir köşesindeki insanlardan yüzbinlerce sağlık datası toplanacak ve belki de bazı hastalıklar çok daha erken teşhis edilip, tedavi edilebilecek.

Apple’ın Research Kit uygulaması sayesinde Stanford Üniversitesi 24 saat gibi bir sürede 11.000 iPhone kullanıcısı kalp sağlığı araştırması için başvurmuş. Yetkilerden yapılan açıklamaya gore bu rakam 1 yılda 50 sağlık merkezinin çalışması ile ancak toplanabilirmiş J Dolayısı ile başta A.B.D. olmak üzere, giyilebilir teknoloji, insan sağlığını iyileştirmek için çok büyük bir adım olacak gibi görünüyor.

Bakalım Apple daha karşımıza ne gibi sürprizler ile çıkacak. Apple Watch sipariş edip, sağlık uygulamalarını deneyenler oldu mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Hakan avatarı
Teknoloji sevdalısı, blockchain ve yapay zeka konularında meraklı, araştırmacı ve girişimci...