Mac ve Windows Uyumlu Harici Disk

Mac’e yeni geçiş yapanlar ve ya windows bilgisayarında kullandığı harici diski, flash belleği Mac bilgisayarında da kullanmak isteyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir problem olan okuma/yazma sorununun çözümünü ve nedenlerini anlatıyor olacağız.

Harici diskinize ve ya usb belleğinize dosya kopyalayamıyor, windows işletim sisteminde kullandığınız diskinizi aynı anda Mac üzerinde de kullanamıyorsanız dosya formatında yapacağınız değişiklik ve ya 3rd. party yazılım desteği ile bu sorunu çözebilirsiniz. Mac ve Windows üzerinde aynı diski kullanabilmek mümkün.

Öncelikle dosya formatlarından bahsetmek istiyorum.

Mac OSX Dosya Formatları

Veriler disklere kayıt edilirken, belirli dosya formatları kullanılır. Windows ve Mac OSX, için ortak olan formatlar olduğu gibi sadece Windows ve Mac OSX’e ait olan dosya formatları da var. Windows işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan dosya formatı “NTFS”‘dir. Mac OSX ise “Mac OS Genişletilmiş”  formatını kullanıyor.

Mac bilgisayarlar NTFS formatını okuyabiliyorken, yazma işlemini gerçekleştiremiyor. Windows ise bu formatı okuyamıyor bile. Hâl böyle olunca aynı diski iki farklı işletim sistemi üzerinde kullanırken uyum sorunu yaşanıyor.mac-osx-dosya-formatlari

Harici diskimizi hem Mac hem Windows üzerinde kullanabilmek için yazının başında da belirttiğim gibi 2 çözümümüz var.

Çözüm 1, ExFAT Dosya Formatı

Mac ve Windows üzerinde birlikte kullanmak istediğimiz harici disk ve ya usb belleğimizi “Go (Git) ” => “Utilites (İzlenceler)” => “Disk Utility (Disk İzlencesi) ” i kullanarak “ExFAT” formatında biçimlendirdikten sonra okuma/yazma fonksiyonlarını her iki işletim sisteminde de kullanabiliriz.

Eğer windows haricinde farklı işletim sistemlerinde de kullanmayı düşünüyorsak “FAT” formatıda tercih edilebilir ancak büyük boyutlu dosyalara izin vermediğini ve “ExFAT” a göre daha yavaş olduğunu belirtmek isterim.

windows-ve-mac-uzerinde-ayni-diski-kullanmak

Çözüm 2, 3rd. Party Yazılım Desteği

NTFS formatını kullanmak ve Mac bilgisayarınızda da yazma işlemini yapmak istiyorsanız, karşımıza çıkan en popüler 2 program Tuxera ve Paragon NTFS diyebiliriz. Her iki programında çalışma mantığı aynı şekilde, NTFS formatında kullandığınız harici disk ve flash bellekleri Mac OSX ortamında full okuma/yazma desteği sağlıyor.

İki programda deneme sürümüne sahip. Tuxera 15 gün, Paragon ise 10 günlük bir deneme süresi veriyor. Aşağıda göreceğiniz gibi Paragon sitesinde türkçe dil desteği de veriyor.

Programların fiyatlarına gelince, Paragon 1-2 kullanıcı için 30₺’lik bir fiyata sahip. Tuxera için ise güncel kur ile 85₺ ödeyerek sahip olabilirsiniz. Paragon güncellemeleri ücretli olabilirken, Tuxera güncellemeleri ücretsiz ve sahip olduğunuz tüm Mac’lere yükleyebiliyorsunuz.

 Tuxera NTFS for Mac

tuxera-ntfs-for-mac

Paragon NTFS for Mac

paragon-ntfs-for-mac

Sonuç

Arkadaşlar özet olarak, Mac ve Windows üzerinde ortak olarak bir disk kullanmak istiyorsanız, ve dosya formatının “ExFAT” olması sizin için sorun oluşturmuyorsa, bu diskleri “ExFAT” formatında kullanabilirsiniz.

“NTFS” formatı benim için olmaz ise olmaz, bu formatı mutlaka kullanmam lazım diyorsanız da kaç Mac’de kullanmayı planladığınıza göre iki uygulamadan size uygun olanı indirerek kullanabilirsiniz.windows-uyumlu-harddiskexternal-harddisk-mac-windowsmac-formatlı-harddiski-windows-görmek-.png">