İnternet artık hayatımızın her alanında faaliyet gösteriyor peki hiç düşündünüz mü bu kadar kolaylık sağlayan bir şeyin zararları nelerdir diye? evet internetin yararlı olduğu kadar bir çok zararı da mevcut en kötü olanlalarından biri ise siber zorbalık.
Siber zorbalık; bir kişinin başka bir kişi tarafından internet ve mobil teknolojiler kullanarak tehdit edilmesi, aşağılanması veya taciz edilmesi olarak tanımlanabilir. Ne yazık ki siber zorbalık giderek yaygınlaşıyor.
İngiltere’de 2014 yılında 40 bin den fazla çocuk siber saldırılara maruz kalmış, bu rakam maalesef ülkemizde de bir hayli yüksek.
Bu gelişmeler ışığında yapılan araştırmalar da ebeveynlerin %50’si çocukların siber zorbalıklara maruz kaldığından habersiz durumda. Araştırmalardan çıkan bir diğer sonuç ise özelliklere çocuklara yönelen siber zorbalıklarda ebeveynlerin %40’ı okulu, %60’ı ise sebep veren internet sitesini sorumlu tutuyor.
Hadi gelin şimdi bu gibi durumlarda yapılması gereken tutumları sıralayalım;
1- Çocuklarınızın internet aktivitelerini gözlemleyin. Şifre ayarlayın ve çocuklarınızın buradaki aktivitelerini gözlemleyebildiğiniz zamanlarda internette dolaşmalarına izin verin
2- İnternet gizliliği ile ilgili çocuklarınızı bilgilendirin. Kişisel bilgilerini yabancılarla ve sosyal medyada paylaşmamaları gerektiğini özellikle üstünde durarak anlatın.
3- Sosyal medya üzerinde, siz ya da çocuğunuz bilgilerini “Herkes” ya da “Arkadaşının Arkadaşı” şeklinde paylaşımda bulunuyorsa, bunları düzenleyin aksi halde bilgilerinize kimin ulaştığı ile ilgili kontrolü kaybedersiniz.
4- Yüklediğiniz uygulamaları güncel tutun.
5- İnternette paylaştığınız bilgiler kolayca silinmez. Bir fotoğraf sildiğinizde bile bu verilerin sonsuza kadar silindiğini düşünmeyin.
6- Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın. Bu tür yazılımlarla aileler, çocuğun yaşına göre belirlenebilen koruma filtreleri kullanabiliyor.
Sizlerde bu adımları uygulayarak ve takipini sağlayarak çocuklarınızı ve yakınlarınızı bu tehlikelerden uzak tutabilirsiniz.
Cevap ver