Facebook günlük hayatımızın değişilmez bir parçası ve tüm dünyada milyarlarca kişi tarafından tercih ediliyor. Özellikle ülkemizdeki yoğun kullanımını da hesaba katınca, bu platform üzerinden yayılan zararlı yazılımlara karşı da dikkat etmek şart. Yazıda ise Facebook virüs temizleme işlemine değinerek alabileceğiniz önlemleri sıralayacağız.
Facebook Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?
Zaman zaman ya sizin, ya da bir arkadaşınızın başına gelir ve maalesef farkında dahi olmadan Facebook virüs istilası altında kalırsınız. Sonucunda ‘spam’ diye tabir edilen zararlı mesajlar ya sizin tarafınızdan arkadaşlarınıza, ya da arkadaşlarınız tarafından size gönderilir. Bunlar şu şekilde olur;
Selam, bu videodaki sen misin? [Virüslü web sitesine link verilir]
Şu linke tıklayarak bana iyilik yapabilir misin? [Yine virüslü link paylaşılır]
Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz ve bir şekilde dikkatinizi çekerler çünkü aslında spam olsa da, mesaj arkadaşınızdan gelmektedir. Bir anlık merakla tıklamanız da adeta ‘saadet zinciri’ etkisi yaratır ve virüs size de bulaşır.
Facebook Virüs Silme
Facebook virüs temizleme için ilk olarak hesabınızın şifresini değiştirerek güvence altına almakla başlayın. Eğer giriş yaptığınız e-posta adresi değiştiğinden ötürü şifrenizi değiştiremezseniz ya da hesabınız devre dışı kaldıysa, Facebook ekibiyle iletişime geçerek yardım talep edin.
İkinci olarak, kullanmadığınız ve güvenmediğiniz bütün Facebook uygulamalarını kaldırarak başlayın. Bu uygulamaların kimisi zararlı olurken, kişisel bilgilerinize erişirler ve bazen de içlerine yerleştirilen zararlı kodlar aracılığıyla Facebook virüs bulaştırırlar. Uygulama ayarlarınızı değiştirmek için buraya tıklayın ve güvenmediğiniz bütün uygulamaları listeden kaldırın. Hatta kullanmadıklarınızı da yok ederek işi garantiye alın.
Facebook Hesabı Nasıl Dondurulur?
Üçüncüsü, hızlı bir çevrimiçi tarama gerçekleştirerek virüslere karşı güvenliğinizi arttırın. Bunu Norton tarafından sunulan ücretsiz araçla gerçekleştirebilirsiniz. Norton’un tarama aracı hem oldukça küçük boyutlu, hem de hızlı şekilde bilgisayarınızı kontrol ediyor. Arkaplanda çalıştığı için işleriniz de yarım kalmıyor ve sizin adınıza taramaları yapıyor.
Ve son olarak da, arkadaşlarınızı bu durumdan mutlaka haberdar edin. Sizin tarafınızdan gönderilecek spam mesajlar onları yanıltabilir ve dolaylı yoldan da olsa, sizin yüzünüzden Facebook hesaplarına ve bilgisayarlarına virüs bulaşabilir. Dolayısıyla profilinizde bir yazı yayınlayın ve hesabınıza virüs girdiğini, sizden gelen linklere tıklamamaları gerektiğini bildirin.
Virüslü Facebook Linkini Nasıl Anlarım?
Virüs silme işleminin yanı sıra kullanıcılar bu soruyu da sıklıkla yöneltiyor. Aslında anlamanın doğrudan bir yolu yok fakat bağlantıya tıklamadan önce mutlaka kaynağı doğrulayın. Örneğin arkadaşlarınız sizinle devamlı bu tip linkler paylaşıyor mu yoksa ortada şüpheli bir durum mu var? Eğer size mantıklı gelmiyorsa linke tıklamayın ve arkadaşınıza sorarak teyit edin.
Yine tıklamadan önce mouse imlecini link üzerine getirin ve tarayıcının sol alt köşesinde gözüken URL’ye bakın. Eğer paylaşılan linkle bu URL aynı isimde değilse ve tanıdık gelmiyorsa yine tıklamayın.
Kısacası, bu önlemleri alarak hem sosyal medya hesabınızı virüslerden temizleyebilir, hem de gelecekte yaşanması muhtemel problemlere karşı güvenliği sağlarsınız.
Cevap ver