Jiroskop bir bir çark veya disk şeklinde olan ve Coriolis etkisiyle çalışarak açısal hızı ölçen alettir. Bu etki rüzgar ve su akıntılarının da saat yönünde ve tersinde dönmesini sağlarken, aslında dünya da tıpkı bir jiroskop sensörü gibi çalışmaktadır. Jiroskop sensörü nedir ve jiroskop telefonda ne işe yarar sorusu sıklıkla yöneltilirken, yazıda daha çok buna değineceğiz.
Jiroskop Nedir? – Jiroskop Telefonda Ne İşe Yarar?
Jiroskopun amacı pozisyonu, seviyeyi ya da oryantasyonu korumak ve kontrol etmektir. Beraberinde bir ivme ölçer ile çalışır ve bu sayede telefonun dönüş yönünü algılar. Aslında temel mantığını kavrayınca, jiroskop telefonda ne işe yarar sorusunu yanıtlamak da oldukça kolay oluyor.
Bildiğiniz gibi günümüz akıllı telefonlarını çevirdiğimizde buna göre ekran da konum alıyor. Mesela bir yarış oyunu oynarken, ekranı döndürmek genel oyun tecrübesini iyileştiriyor. İşte bu algı da jiroskop sayesinde sağlanıyor.
Jiroskop, cihaz yatay bir yüzeydeyken sıfır noktasında kalibre olur. Herhangi bir değişiklik durumunda ise sensörler buna göre devreye girip harekete geçer. Örneğin bir fotoğrafı yatay konumda telefonunuzda açın, ardından cihazınızı dikey konuma getirin. Ne olduğunu görüyor musunuz? Fotoğrafın da telefonla birlikte döndüğünü göreceksiniz. Tabii ki sensör ayarlarınızda ivme ölçerin de bu sırada açık olması gerekmektedir.
Bu fenomenin altında yatan gerçek ise jiroskop sensörünün devamlı olarak oryantasyon verilerini görüntü sürücüsüne gönderiyor oluşudur. Sürücüler ve ivme ölçer arasındaki bu aktarımla birlikte telefonun yönü de değişir.
Jiroskop Sensörü Nedir?
Gelin bir de sensörlerin çalışma mantığını inceleyelim. Gyroscope sensörleri farklı tiplerde geliyorlar ve kullanım alanları değişiyor. Bunların arasında şunları sıralayabiliriz;
– Uzay mekiği
– Tekneler
– Havayolu
– Yarış arabaları
– Robot denge kontrolü
– SLR kameralar
– Dijital kameralar
– Radyo kontrollü helikopterler
– Hareket algılama teknolojileri
– Araç navigasyonu
– Mobil oyunlar
– Akıllı telefonlar
Kısacası jiroskoplar pek çok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu cihazlarda çeşitli materyal ve yapılar kullanılırken, firmalar da kompaktlığın yanına yüksek isabetlilik oranını eklemek için şunları dahil ediyorlar:
– Ölçek faktörü
– Isı – frekans verimliliği
– Boyutu
– Şok direnci
– Stabilite
– Gürültü karakteristiği
Sonuç olarak jiroskoplar artık hayatımızın pek çok alanında yer alıyor ve farklı teknolojik aletlerde karşımıza çıkıyorlar. Özellikle akıllı telefonlardaki ivme ölçerlerle tanıdığımız jiroskop birçok kolaylığı da beraberinde getiriyor.
Cevap ver