Miracast Nedir ve Nasıl Kullanılır?

miracast-hakkinda-her-sey

Son dönemde adını duyduğumuz Miracast, kablosuz bir görüntü standartıdır ve akıllı telefonların, tabletlerin ya da bilgisayarların ekranını herhangi bir fiziksel araca gerek duymadan (HDMI kablosu gibi) televizyona yansıtabilmektedir. Miracast nedir sorunuza yanıt vermeden önce söylemek gerekiyor ki, bu sistem her geçen gün daha da popülarite kazanmakta.

Son olarak Roku 3 ve Rokue Streaming Stick de Miracast desteği alırken, aynı zamanda Amazon Fire TV de Miracast kullanıyor. Hatta öyle ki Microsoft bile bu sisteme destek veriyor. Peki Miracast nasıl kullanılır?

miracast-nasil-kullanilir

Miracast Nedir?

Miracast dediğimiz gibi yeni bir standart ve ümit ediyoruz ki bir gün HDMI kablolarının tamamen ortadan kalkmasını sağlayacak. Bu sistem sayesinde laptop, akıllı telefon ya da tabletinizi PC’ye yansıtırken herhangi bir kabloya ihtiyaç duymuyorsunuz. Sistem sadece kablosuz bağlantı – wireless kullanıyor ve böylece cihazlar birbirini bulup bağlanabiliyor.

Apple AirPlay ya da Google Chromecast gibi protokollerin aksine, Miracast çapraz platform bir standart olması için düzenlendi. Ekran yansıtması amacı taşıyan bu sistemde, örneğin telefonunuzda bir YouTube videosu açıp Miracast ile oynatırsanız, bu sırada telefon ekranınızın da açık kalması gerekiyor. Kısacası telefonunuzun ekranında ne varsa, bunlar TV’ye yansıtılıyor.

Bunun sebebi ise Miracast’in ekranı yansıtması ve AirPlay, Chromecast gibi sistemlerdeki ‘akıllı’ diye tabir edilen özelliklerin bulunmaması. Yani tavsiyemiz, Miracast’i bu tip sistemlerle kıyaslamamanız. Miracast nedir sorusuna yanıt verirken, kablosuz HDMI sistemi diyebiliriz.

lg-miracast

Miracast Nasıl Kullanılır?

Miracast standartı Windows 8.1 işletim sistemlerinde ve yine Windows Phone 8.1 ile çalışan telefonlara destek sağlanmakta. Aynı zamanda Android telefon ve tabletler, Amazon Fire OS da Miracast destekliyor. Linux bilgisayarlarda ise doğrudan destek olmadığı için ek işlemler yapmak gerekiyor.

Google Chromecast’te doğrudan Miracast desteği yer almazken, Apple’ın Mac ve iOS cihazları ise AirPlay ile çalışıyor ve bu standarta açık değil. Kısaca özetlemk gerekirse, Miracast’i şimdilik sadece Windows ve Android sistemlerde kullanabilirsiniz.

Fakat şu da var ki Miracast giderek yayılıyor ve artık bazı televizyonlar dahi sistemi içlerine entegre ediyor. Hatta LG Miracast bunun için en iyi örnek diyebiliriz.

Miracast Çalışmama Problemi

Şu da var ki, Miracast açık standarta sahip bir sistem ve kimi zaman destek veren cihazlarda çalışmama sorunu yaşanabiliyor. Bunun sebebi de genellikle Wi-Fi ağıyla ilgili oluyor çünkü bu sistem Wi-Fi Direct teknolojisi üzerine kurulu.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse, Miracast teoride oldukça başarılı bir sistem fakat sonuç olarak kendisi kablosuz HDMI mantığıyla işliyor. Birçok durumda HDMI kablosuyla uğraşmadan TV ekranına yansıtma yapmanızı sağlıyor. Yeni nesil Miracast alıcılar ve destek veren işletim sistemleri ise giderek iyileşiyor, potansiyel problemler de ortadan kalkıyor.

Siz de Miracast kullanıyorsanız ve merak ettikleriniz varsa ya da herhangi bir problem yaşarsanız bize danışabilirsiniz.