Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda bir çok iPhone kullanıcısının muzdarip olduğu bir konuya, pil ömrüne değineceğiz. Apple firmasının bir çok şikayete rağmen,rakip firmaların çok daha tatmin edici pil ömrü sunan cihazları piyasada boy göstermesine rağmen bu sorunu hala adam gibi çözmemesi gayet ilginçken bir de biz kullanıcılarıyla dalga geçer gibi (naçizane fikrim) çok iğrenç orjinal şarjlı kılıfını piyasaya sürmesi de ayrı bir ironi. Plus serisi hariç iPhonelarda pil ömrü benim gibi sizi de tatmin etmiyorsa gelin birlikte bu ömrü nasıl uzatırız bunlara bakalım.
Kullanmadığınız Özellikleri Devre Dışı Bırakın !
Örneğin konum servisleri ve 3G bağlantısı. Bu özellikler iPhone’unuzun pilini en çok tüketen etmenlerdir. Nasıl iPhone şarj nasıl uzun gider diye düşünüyorsanız, ihtiyacınız olmadığı zamanlarda devre dışı bırakın. Arka planda uygulama yenileme,Bluetooth,iCloud otomatik yedekleme,Uygulamaları otomatik güncelleme seçeneklerini de aynı şekilde kapalı tutmanız pil ömrünü uzatacaktır.
Güç Tasarrrufu Moduna Pek de Güvenmeyin !
iOS 9 ile beraber gelen güç tasarruf modu temelde telefonun bazı özelliklerini kısarak pil ömrünü biraz uzatmayı vaad ediyor. Yalnız bu özellik diğer marka telefonlarda olduğu gibi telefonu 3310’a çevirmiyor. Bu yüzden etkisi de az oluyor.Her ne kadar bu özellik biraz işe yarasa da güç tasarruf modunun tam kararlı çalıştığı söylenemez. Ani şarj düşüşleri ve telefonun %15-20 şarjı olmasına rağmen kapanması gibi sorunlar mevcut.
Bazı Uygulamaları Kullanmamak Daha İyi!
iPhone şarj uzatma tekniklerinden bir tanesi de bazı uygulamaların alternatiflerini kullanmaktır. Bunu Facebook uygulaması üzerinden anlatalım. Her ne kadar tarayıcıdan girmek yerine uygulamasını kullanmak hepimize daha rahat gelse de bu durum pil ömrüne olumsuz etki ediyor. Çoğu kullanıcı telefonundan Facebook uygulamasını sildiğinde kullanım süresi %10-15 arttığını belirtiyor.Uygulama sadece pil ömrünü değil telefonunuzun hafızasını da sömürüyor. Kendisi 100MB civarı olan uygulama belge ve verilerle 500MB boyutuna ulaşabiliyor.
Ayrıca tarayıcı seçiminiz de pil ömrünü etkiliyor. Deneme yanılma yöntemiyle hangi tarayıcı daha az pil harcıyor siz de bulabilirsiniz. Örneğin Safari yerine Google Chrome kullanabilirsiniz.
Aşırı Sıcak ve Soğuk Ortamlarda Telefonunuzu bırakmayın !
Li-ion bataryalar çok sıcak ve soğuk ortamları sevmez. En önemli iPhone şarj etme kurallarından biri de budur. Bu yüzden benim gibi Ankara soğuklarında telefon kullanırken pilinizin erken bitmesi ya da telefonunuzun kapanması normal.Telefonunuzu olabildiğince normal sıcaklıklarda kullanmaya aynı zamanda şarj etmeye dikkat eddin. Ayrıntı için buraya bakabilirsiniz.
Pil Kalibrasyonu ve Sağlıklı Yazılım Yükleme
Belli aralıklarla telefonunuzun pilini kalibre etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Yazılım güncellemelerini ise telefondan OTA yoluyla değil de bilgisayarınızdan iTunes aracılığıyla yapmanız işletim sisteminin daha kararlı çalışmasını sağlar.Bu da pil ömrünüze olumlu etki eder. iPhone’nunuzun pili hakkında daha fazla bilgi(kaç kere şarj edildi, kapasite kaybı ) edinmek istiyorsanız, buradan indireceğiniz program işinize yarayacaktır.
Kesinlikle Çakma Şarj Cihazı Kullanmayın!
Orjinal olmayan iphone şarj cihazlarının çoğu dengesiz akım verir, şarj etme süresi uzayabilir kısalabilir.Bu ise telefonunuzun bataryasına zarar verir,şişmesine , kapasitenin düşmesine hatta patlamasına bile neden olabilir. Her ne kadar orjinal ürünler pahalı olsa da sağlığımızdan önemli değil. Apple‘ın onay verdiği firmaların ürünlerini de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
En Önemlisi Telefonunuzu bi Rahat Bırakın :)
Bunu şöyle açıklayalım.Eğer telefonunuzu şarjdan aldığınız andan itibaren sürekli kullanmak yerine işiniz olduğunda kullanmayı tercih ederseniz hem bekleme süresi hem de kullanım süresi artacaktır.Kısacası çok telefonunuzla haşır neşir olmayın, işiniz düştükçe kullanın. Sevdiklerinize ve kendinize vakit ayırın.
Cevap ver