Xperia Z5 İncelemesi

xperia z5 inceleme

 

Herkese merhabalar. Bu yazımızda Sony Xperia Z5 akıllı telefonu inceleyeceğiz. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen MWC etkinliğinde Sony yeni amiral gemi modellerini tanıtmış ve Z serisini tarihin tozlu raflarına kaldırmıştı. Yani Xperia Z5 ailesinin son üyesi. Ailenin son üyesiyle yaklaşık bir hafta geçirdik ve izlenimlerimizi size aktarmaya çalışacağız.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İlk olarak telefonun teknik özelliklerine bakalım. Android 5.1.1 sürümü ile gelen cihazda İşlemci olarak Snapdragon 810 64Bit( 4 adet Cortex A53 1.5GHz ve 4 adet Cortex A57 2.0GHz) bulunmakta ,grafik işlemcisi ise Adreno 430.

3GB DDR4 RAM bulunan cihaz 32GB hafıza ile geliyor ayrıca MicroSD kart ile 200GB daha bu alanı genişletebiliyoruz.

5.2′ Full HD Triluminos IPS ekranı bulunan telefonun PPI değeri ise 428. Yani göz alıcı bir ekran sizi bekliyor.

Arka kamerası 1/2,3 inç Exmor RS™ sensörlü,ödül almış G lensli 23MP çözünürlük sunan cihaz 0,03 saniye gibi çok kısa bir sürede otomatik netleme özelliğine sahip.4K video çekebilen cihaz 5X kalite bozmadan net yakınlaştırma ve  8X dijital zoom yeteneğine sahip. Kamera arayüzü oldukça kullanışlı olan cihaz istendiğinde Manuel Çekim modu ile kontrolü tam anlamıyla kullanıcıya da bırakabiliyor.

Ön kamera ise Selfielerimiz için 5.1MP çözünürlük sunuyor ve Full HD video kaydı yapabiliyor. 1 Nisanda karşımızda olacak 4G teknolojisini destekleyen Xperia Z5 Bluetooth v4.1,NFC,FM Radyo ve yükses çözünürlüklü ses üreten hoparlörlerini içerisinde barındırıyor.Son olarak cihaz gücünü 2900 mAh lik bataryasından alıyor.

TASARIM

Genel olarak Sony’nin Omnie Balance tasarım çizgisinin korunduğu telefonun boyutları 146x72x7.3mm. Ağırlığı ise 154gr. Mobilitenin en önemli unsurlarından birisi olan ekran/kasa oranı ise yaklaşık %70 seviyelerinde. Ekranın alt ve üstünde yer alan boşluklar telefonun tasarımında rastladığımız olumsuz yönlerden birincisi.

Gorilla Glass 4 ile korunan cihazın ekranının çerçeveleri hafif yüksek bu sayede masaya koyduğunuzda ekranın çizilmesi önlenmiş oluyor.Telefonun arka yüzeyi buzlu cam. Bu nedenle cihazın yapısı çok kaygan ve elden düşmeye müsait. Kenarları metal olan telefonun köşeleri kullanımda insanın ellerini acıtabiliyor.

Cihazın MicroSD ve Nano simkart girişi sol üst tarafta tek port şeklinde. Kulaklık girişi üstte bulunan cihazın asıl süprizi sağ tarafta. En altta iki kademeli kamera butonu, ortada ses tuşları ve en üstte yapısı değişen güç tuşu bulunuyor. Güç butonu daha düz bir yapıya kavuşmuş ve parmak izi sensörü entegre edilmiş. Parmak izi okuyucusu belirtelim ki gayet iyi çalışıyor.

sony-xperia-z5

SES KALİTESİ,ARAYÜZ,ÇOKLU GÖREV,İNTERNET

Ekranın alt ve üstünde olmak üzere iki adet hoparlöre sahip olan Xperia Z5’in ses kalitesi de gayet tatminkar. Hem yüksek hem de berrak ses sunabiliyor. Telefon görüşmelerinde de aynı şekilde bir sorunla karşılaşmadık. Sony’nin klasikleşen arayüzü şık,sade ve kullanımı basit bir yapıya sahip. Gayet akıcı bir şekilde çalışıyor ve çoklu görevde uygulamalar arasında sorunsuz geçiş yapabiliyor. Tarayıcı olarak Google Chrome yüklü gelen cihazda internet performansı son derece yüksek.Zira 3GB RAM burada devreye giriyor ve çok sayıda sekme aynı anda önbellekte yüklü kalabiliyor.Bu sayede o sekmeye tekrar döndüğünüzde tekrar yüklenmesini beklemiyorsunuz.Sekmeler arasında geçişlerde de sıkıntı yaşanmıyor.

PERFORMANS

Her incelemelerin olmazsa olmazı sentetik testlerdir. Biz de Xperia Z5’de bu testleri yaptık ve  aldığımız sonuçlar ise şöyle: 3DMark=(1116) Antutu Benchmark=(80162) Geekbench=(Single core-781 ; Multicore-2574). Bu değerleri kendi telefonunuzun sonuçlarıyla karşılaştırabilirsiniz. Telefonun en merak edilen noktalarından birisi de şüphesiz oyun performansı. Telefon oyun konusunda da şaşırtmıyor ve Modern Combat 3 ve Asphalt 8 gibi oyunlarda sıkıntı çıkarmıyor. Yalnız Snapdragon 810’un kronik ısınma sorunu bu cihazda da kendini gösteriyor ve özellikle oyun esnasında telefon ciddi derecede ısınıyor.

z5 performans

PİL ÖMRÜ

2900mAh ile selefine göre küçülen bataryasına karşın Xperia Z5 batarya konusunda kullanıcıları gayet memnun edecektir. Zira yoğun kullanımda bile (Konum servisleri aktif,3G,Oyun,İnternet,Telefon) günü çıkarabiliyor.Yani ortalama 4,5-5 saat ekran süresi alıyoruz. Ayrıca sahip olduğu Stamnia ve Ultra Stamnia modları aktif hale getirildiğinde bu süre daha da uzuyor. Yaptığımız testlerde 15 dakikalık full parlaklıkta video izledikten sonra yüzde 7;  yarı parlaklıkta ise yüzde 4 şarj düşüşü gözlemledik.

z5 pil ömrü örnek

En son olarak cihazın fotoğraf kalitesi hakkında aşağıda bulunan karşılaştırmalardan daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir sonraki incelememizde görüşmek üzere. Esen kalın.

ip6-z5 gündüz

 

ip6-z5 zoom

 

 

ip6-z5 gece çekim

 

ip6-z5 düşük ışık

 

ip6-z5 makro

 

ip6-z5 manzara

Mücahit Özdemir avatarı
Hukukçu, Yazılımcı Adayı, Mobil teknoloji ve araba meraklısı