2000’li yıllara göre müthiş bir hız kazanan oyun dünyası, müthiş bir değişim geçiriyor ve her gün geliştirilen yeni teknolojiler ile daha iyi ve gerçekçi oyun deneyimi sağlanmaya çalışılıyor. Bu teknolojilerden birisi de, arttırılmış sanal gerçeklik sunan “VR” gözlükler. Açılımı “Virtual Reality” olan teknoloji günlük hayatımıza her anlamda entegre olmaya başladı. Sanal gerçeklik gözlükleri ile oynanan oyunların popülaritesi her geçen gün artmakta. Teknoloji mağazalarında ve alışveriş merkezlerinde bol bol karşımıza çıkan ve stantlarda yer alan “Sanal Gerçeklik Gözlükleri” ile bu teknolojiyi deneyimlememiz mümkün.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir ?
Sanal Gerçeklik, gerçek hayattaki ortamların bilgisayar aracılığı ile çeşitli teknolojiler kullanılarak, 360° görünüm imkanı ile izlememize olanak sunuyor. Sanal Gerçeklik gözlükleri, bu içerikleri bilgisayarlardan alarak gerçekçi ve net bir şekilde bu deneyimi yaşamamızı sağlıyor.
Sanal Gerçeklik ortamları kafamıza taktığımız kask, gözlük gibi aksesuarlar ile sağlanıyor. Bu deneyimi arttırmak için çeşitli aksesuarlar ve farklı platformlarda kullanılabiliyor. Amerika’da açılan ” The VOID” stüdyoları bu deneyimi öyle uç bir noktaya taşımışki, görüpte hayran kalmamak mümkün değil. Sizi adeta bambaşka bir dünyaya adapte eden ve sanal gerçekliği en iyi şekilde deneyimlemenizi sağlamak için herşey düşünülmüş. Siteyi mutlaka ziyaret edip, gelinen noktayı görmenizi isterim.
Standart bir kullanıcı olarak VR deneyimini yaşamak için hangi alternatiflerimiz var hep birlikte bakalım. İnsanların ilgisi bir hayli yüksek olunca ,bu durum beraberinde bir çok markayı bu pazara yatırım yapmaya teşvik etti. Gelecekte hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olacak olan Sanal Gerçeklik ile oyun, sağlık, seyahat, eğitim gibi bir çok alanda devrimler gerçekleşmeye devam edecek.
Çok daha ciddi ürünler üzerinde çalışmaya devam firmaların, sanal gerçeklik oyunları ve filmleri için en popüler olan modelleri şu şekilde.
En İyi ve Popüler Sanal Gerçeklik Gözlükleri
Kullanıcıları gerçek dünyadan uzaklaştırıp, arttırılmış sanal gerçekliğe çeken bir çok marka ve ürün mevcut. Kullandıkları teknoloji ve türlerine göre de geniş bir fiyat aralığı bulunan sanal gerçeklik gözlüklerinin en bilinenlerine değiniyor olacağız.
Oculus Rift
Oculus, sanal gerçeklik dünyasının popülerleşmesinde ki en önemli oyunculardan birisi diyebiliriz. Yakın zamanda Facebook tarafından 2 Milyar Dolar gibi bir rakama satın alınan firma ile tüm dikkatleri üzerine çeken Facebook, bu sektörün geleceğine ne kadar değer verdiğini herkese göstermiş oldu. Entegre kulaklık sistemi ile 3D ses deneyimi sunan gözlük, göz başına 1080*1200 gibi bir çözünürlük sunuyor. Oculus Rift’i kullanabilmek için oldukça güçlü bir ekrantı ve min. 8 GB belleğe sahip bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor ve ülkemiz için 4000₺-5000₺ gibi bir rakamı da gözden çıkarmalısınız.
Samsung Gear VR
Yazılım ve teknoloji olarak Oculus teknolojsini kullanan gözlük, Samsung marka akıllı telefonunuz ile sanal gerçeklik ortamını deneyimleyebileceğiniz bir ortam sunuyor. Oculus Rift’e göre daha hesaplı bir çözüm olan gözlük, donanım olarak Samsung telefonunuzu kullanıyor, Galaxy S6, S6 Edge, Galaxy S7, S7 Edge, Galaxy Note 5 gibi cihazlarla uyumlu olarak kullanabilirsiniz. Bu cihazlardan birine sahipseniz 200₺-300₺ aralığında bir miktar ayırarak bu gözlüğe sahip olabilirsiniz.
Sony PlayStation VR
İşin içinde oyun olunca, akla ilk gelen markalardan biri olan PlayStation , tıpkı Oculus Rift gibi 3D ses deneyimi sunan bir sanal gerçeklik gözlüğüne sahip. 5.7″ Oled ekrana sahip olan gözlük, donanımsal gücünü PlayStation 4’den alıyor, 360 derece görüş açısı olan gözlük saniyede 120 kare ve oldukça düşük gecikme hızına sahip. Üzerinde bulunan dahili mikrofon ile de çevrim içi arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz. Oculus Rift’e göre daha hesaplı olan Sony PlayStation VR’ın ülkemizde ki fiyatı 1899₺-2100₺ bandında.
Microsoft HoloLens
Microsoft, HoloLens daha önce bahsettiğimiz gözlüklerden biraz daha farklı, bu gözlük sanal dünya ile gerçek dünyamız arasında hologram teknolojisi ile bir etkileşim kurabiliyor. Kullanmak için farklı bir donanım kaynağına ihtiyaç duymayan gözlük ile yapılabilecekler sınırsız diyebiliriz. Hareket algılama teknolojisine sahip olan HoloLens ile, gerçek dünya üzerinde ki sanal objeleri parmaklarımız ile kontrol etmemiz mümkün. Microsoft ekibi tarafında hazırlanan videoyu izlerseniz tam olarak nasıl bir deneyimden bahsettiğimizi daha iyi anlayabilirsiniz. Bu gözlüğe ülkemiz de sahip olmak için 20.000₺ gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor.
Google VR Cardboard
Sanal gerçeklik gözlüğüne ben bu kadar para vermem, çok fazla bütçe ayırmadan deneyimlemek istiyorum diyorsanız imdadımıza her zamanki gibi Google yetişiyor. Google VR Cardboard en iyi sanal gerçeklik gözlüğü değil tabi ki ancak 20₺-30₺ gibi bir fiyata size bu deneyimi ucundan kıyısından yaşatabildiği için alınabilir. Hemen hemen tüm android işletim sistemli akıllı telefonlarla uyumlu olan Google VR Cardboard ile sanal gerçeklik dünyasına küçük bir giriş yapabilirsiniz. Gözlüğü nasıl katlayıp, kullanacağınıza dair şurda bir video da mevcut. Daha sonra Android Market ten indireceğiniz uygulamalar ile deneyimleyebilirsiniz.
Bu yazımızda son günlerin gittikçe konuşulan ve her gün yeni bir gelişmeden haberdar olduğumuz sanal gerçeklik konusuna değindik. Sanal gerçeklik gözlüğü ile oynanan oyunlar da raflarda yerini almaya ve sayılarını arttırmaya başladı. Sanal gerçeklik dünyası sizce hangi boyuta ulaşacak ? En çok hangi sektörde hayatımızı kolaylaştıracak bunu zamanla göreceğiz.
Cevap ver