Cep telefonunuz üzerinde limitsiz kontrole mi sahip olmak istiyorsunuz? İşte root nedir sorusu burada önem kazanıyor çünkü bu işlemin gerçekleştirildiği telefonlarda hemen hemen her özelliğe rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Elbette root nasıl yapılır konusuna değinmeden önce şunu da hatırlatalım, eğer amatör bir kullanıcısıysanız bunun size pek bir faydası olmayabilir ve hatta telefonunuzu garanti dışı bırakabilir.
Root nasıl yapılır?
Android cihazları root etmenin en basit yöntemi bunun için yıllardan beri hazır bulunan uygulamalardan birisini indirmek. Şu anda piyasada hâli hazırda bulunan root uygulamaları şunlar;
* KingRoot
* CFRoot
* Towerlroot
* Kingo Root
* BaiduRoot
* Odin3
Bunun yanında pek çoğu sadece eski Android sürümlerini desteklerken, eğer Android 7.0 Nougat yüklü bir telefonu root edecekseniz, tavsiyemiz Kingo Root’u kullanmanız yönündedir. Kingo Root, Asus, HTC, Google Pixel, Huawei, Motorola, LG, Samsung ve Sony gibi pek çok telefonu desteklemekte.
Root nedir, hangi işlemlerle gerçekleşir?
Root işlemine başlamadan önce cihazınızın bootloader kısmını açık hale getirmelisiniz. Bunun için fastboot moduna geçmeniz gerekiyor. Her telefonda farklı olsa da, genelde güç ve ses tuşlarına aynı anda basarak fastboota geçiş yapabilirsiniz.
Telefonu hazır hale getirdikten sonra bilgisayarda Kingo Root veya Odin3, hangi root uygulamasını kullanıyorsanız onu açmalısınız. Programda telefonunuz gözükecektir, ardından PDA tuşuna basın ve indirdiğiniz klasördeki CF-Auto Root dosyasını seçin. Dosyayı yanlış seçmeniz hâlinde telefonunuz açılmayabilir.
Bilgisayardaki program sizi birkaç dakika root işlemi için bekletecek ve telefon ekranınızda da bazı yazılar çıkacak, ardından kendini yeniden başlatacak. Root işleminin başarıyla tamamlandığını Odin3’te yeşil renkle yazan ‘Pass’ yazısından anlayabilirsiniz.
Root kaldırma nasıl yapılır? Telefon nasıl unroot edilir?
Unroot yapma yani root kaldırma işlemi de oldukça basit ve birkaç dakika içinde halledilmekte. Bunun için Google Play Store üzerinden SuperSU uygulamasını indirebilirsiniz.
SuperSU’da karşınıza 3 sekme çıkacak, buradan Settings – Ayarlar yazan kısma tıklayın ve Full Unroot – Tam unroot seçeneğine dokunun. Adımları izledikten sonra telefonda unroot yapılacak ve yeniden başlatıldıktan sonra eski hâline dönmüş olacak.
Root kaldırmayı telefonunuzdaki bir dosya yöneticisi aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için dosya yöneticisinden ana diskinize erişin ve system dosyasını seçin. Burada busybox ve su adlı iki klasör göreceksiniz, bunları silerek devam edin.
Arıdndan system klasörüne geri dönün ve xbin adlı dosyayı seçin, busybox ve su dosyaları varsa buradan da silin. Son olarak app klasörüne geri dönün ve superuser.apk adlı dosyayı silin. Ardından telefonunuzu yeniden başlatın ve unroot işlemini bitirin.
Root yapmanın faydaları ve zararları neler?
Root işleminin hem faydaları, hem zararları var. Root edilmiş telefonun hızında ciddi artış yaşanırken, aynı zamanda cihaz üzerinde tam kontrol sağlanır. İşlemci çekirdeği üzerinde yetki sağlarsınız, üçüncü parti uygulamaları da herhangi bir engel olmadan kullanabilirsiniz.
Tabii pek çok dezavantajı da bulunuyor. Örneğin rootlu cihazlar garanti kapsamı dışına alınıyor ve bu yüzden de sadece telefon uzmanlarına tavsiye ediliyor.
Sonuç olarak, root nedir konusuna değindik ve root nasıl yapılır, root kaldırma gibi soruları yanıtladık. Eğer siz de avantajları – dezavantajları bir arada değerlendiriyorsanız telefonunuza root atabilir, beğenmemeniz hâlinde ise kaldırıp eski hâline çevirebilirsiniz.
J5 telefonuma komşunun oğlu twrp modu yüklemiş haliyle root lu twrp nasıl kaldırılır brick yapmadan ?